December, opera og et par skøre kinesiske ting

15 dec
0

Så sidder jeg her på en lørdag kl. 12.30 i sofaen med dyne på og varmt tøj for det er faktisk også koldt i tiden her i Kina. Men det er jo ikke noget i nærheden af temperaturen i Danmark i hvert fald udenfor, vi har nok normalt omkring 10 grader som dagstemperatur. Men der er bare så koldt indenfor fordi det eneste der kan varme bygningerne op er aircondition og fx i vores lejlighed er der kun aircondition på værelserne og ikke i stuen og køkkenet og derfor er køkkenet især mega koldt! Så vi er vist også alle ved at få endnu en omgang forkølelse.

Men når jeg kigger rundt i lejligheden er det ikke rigtigt til at gennemskue vi er i Kina, vi har nemlig fået pyntet en helt masse op til jul. Sarah har modtaget en masse julepynt og skabeloner og julestjerne-strimler som vi har udnyttet og jeg har også fået lidt julepynt fra min pakkekalender og fra Kathe har jeg fået kravlenisser :) Så i stuen hænger der ca. 50 julestjerner, 30 julehjerter heriblandt to store på dørene, på fjernsynet står vores kalenderlys (fra min pakkekalender) og vores lille bitte plastic-juletræ (som nok ender med at blive det træ vi skal danse om) står også med små musetrapper, julestjerner og julehjerter oven på fjernsynet. Og over den ene af vores sofaer hænger 24 juleklemmer som vi hver dag hænger et nyt julehjerte op på så vi kan holde øje med hvornår det er jul.

Julestemning 1. december i stuen

Og hver morgen åbner jeg min hjemmelavede julekalender fra Kathe med sjove billeder og minder, skraber min skrabejulekalender (som jeg fik i pakkekalenderen) og så er jeg ovre i papkassen og finde min pakkegave. Har foreløbigt fået en del julepynt, lidt juleslik, kalenderlys m.m. og det er skønt! Det bliver helt trist når det bliver den 27. januar og der ikke er mere at åbne (for heldigvis er der både pakkekalendergave den 25. og 26. :D )

Min første pakkekalendergave, kalenderlys :)

Og en anden måde vi holder julestemningen ved lige på er ved at se julekalender på computerne. Sarah, Mads og jeg ser Bamses julerejse hver dag og efter den 8. (i onsdags) hvor Esben fik downloadet The julekalender har vi også alle fire fulgt med i den. Og begge dele betyder et par gode grin, det er skønt :)

Der er også julestemning i klassen, vi har et julehjerte (jeg har lavet) for hver dag med et navn på og så får det barn et stykke slik (min idé)

(Ovenstående skrevet lørdag 11. december)

Og til noget andet fra hverdagen, så er mængden af udenlandske lærere blevet reduceret fra 6 til 5. Den amerikanske lærer, Martha, er nemlig rejst hjem til USA af uvisse grunde. Nogle siger det er pga. hun har en bror der er syg og andre siger bare det er fordi hun var træt af det her i Kina, men det er jo sådan set også ligegyldigt.

Men da vi fik at vide hun skulle rejse blev jeg ret bekymret for hvad det skulle betyde for vores arbejdsbyrde, men heldigvis har det kun gjort mine arbejdsdage bedre. Før i tiden underviste jeg nemlig i New Class hver mandag og onsdag eftermiddag, en klasse som Martha også ofte havde. Men nu er det Esben der har fået New Class fast hver dag, så derfor er jeg holdt helt op med at have den klasse og det er jeg rigtig glad for. Jeg havde nemlig rigtig svært ved at huske deres rutiner og børnenes navne osv. fordi jeg ikke havde dem særligt tit og det gjorde det bare ret akavet at være derinde. I stedet for at have New Class er jeg så begyndt at have endnu en baby class (2-årige børn) der hedder Ding-Ding Class :) Så nu er mit skema sådan at jeg er i Butterfly Class (totalt favoritklassen med 4-5 årige børn) hver morgen og mandag, onsdag, fredag eftermiddag, Ding-ding class tirsdag eftermiddag og Ford Baby Class torsdag eftermiddag (dem havde jeg også før), så det er rart. I de to Baby classes er de nemlig bare glade for man kan lidt engelsk og så gør det ikke så meget hvis man ikke kan børnenes navne (er først lige begyndt at kunne dem i den baby class jeg har været i fra starten), der er ikke så mange krav.

Og Martha havde også aftenskole-klasser, men heldigvis har Esben og Lolo overtaget dem, så det gav heller ikke mig en større arbejdsbyrde. Jeg synes det er fint at arbejde mandag og fredag aften, men synes også det er RIGTIG dejligt at have fri de andre aftener!

Nå, men videre til hvad vi har lavet siden sidst.

Forrige lørdag var Mads, Sarah og jeg i Chengdu for at shoppe (Sarah og mig) og se opera (os alle). Endnu engang var det en pengesluger at være på markedet i Chengdu, selvom jeg ikke følte mig særligt meget i ”shoppehumør” havde jeg lige pludseligt købt en helt masse tøj, hehe, typisk mig.

Men om aftenen tog vi så til opera. Det var en tur der var arrangeret af Sim’s, det hostel vi havde boet på før, så der skulle vi også overnatte og de kørte os også hen til operaen.

Og det var en rigtig fed oplevelse at se opera, synes jeg. Jeg havde forventet der ville blive meget skrålen og lyst til at holde sig for ørerne, men det blev heldigvis ikke tilfældet. Der var nemlig slet ikke så meget af showet der var decideret opera, kun en lille smule. Ellers var det faktisk mere ”cirkus-agtigt”. Vi fik set en ”klovn” der gik med et fad med et tændt lys i på hovedet og gik under bænke o.lign. uden at tabe fadet, det var ret imponerende. Og der var et skyggeshow hvor en mand kunne lave diverse dyr på et lærred med sine hænder og tit glemte jeg helt det var hænder der lavede dyrene, fordi han var så dygtig. Der var også et dukkeshow med en dukke der bl.a. kunne blinke med øjnene og der var en hel del kinesisk traditionel musik. Og til slut var der et maskeshow, der var rigtig fedt. Der var en masse folk i kostumer og med masker som på et sekund kunne tage en ny maske på eller af og jeg kan slet ikke begribe hvordan de gjorde det!

Et musikalsk indslag ved operaen

Så kinesisk opera er altså anbefalelsesværdigt også selvom det kostede os 150 yuan per mand (hvilket er mange penge i Kina ;) )

En del af showet med dukker

Om aftenen overnattede vi så på Sim’s og det var skønt igen med en blød seng og den fredelige stemning.

Søndag tog vi igen ind og shoppede lidt (her var Mads også med og holdt ud på markedet 1-2 timer, imponerende må jeg sige for en fyr) og så drog vi ellers mod hjemmet i Wenjiang igen.

Og fredag aften i forrige weekend havde vi også planer (fredagen inden opera). Vi havde inviteret nogle forskellige af vores kinesiske venner og Lolo til at tage ud at spise aftensmad og det var vildt hyggeligt. Vi havde lidt problemer med at finde en restaurant, men da vi endeligt havde fundet et sted at spise, gik det bare fint. Der blev snakket en helt masse og det gjorde mig så glad at tænke på vi faktisk har fået ”rigtige” kinesiske venner og også en hel del af dem, vi blev vist 10-11 stykker i alt. Men jeg var godt nok også træt den fredag, så hvor var det også skønt at komme i seng igen.

Sidste fredag var også endnu en ”social fredag” ;)

Vi havde været her i Kina 100 dage, så det blev fejret med at vi alle fire tog ud og spiste barbecue (forskellige grillede, stærke spyd med grønsager, brød, kartofler og kød) og det var rigtig lækkert, men også mærkeligt vi har været her så længe.

Efter middagen tog Sarah og jeg så på KTV (karaoke) med en af vores kinesiske veninder, Melody. Vi har ikke haft helt vildt meget med hende at gøre, men hun har været med til forskellige arrangementer, hvor vi også har været der, og hun er også tidligere lærer på skolen, så derfor kender vi hende. Så vi tog altså på KTV med hende og tre af hendes veninder og det blev faktisk en helt fin aften. Der var en del akavethed bl.a. fordi de næsten kun kendte kinesiske sange og vi kun kender engelske, så derfor skiftedes vi meget til at synge og samtidig var det heller ikke helt vildt nemt at holde samtaler kørende især med den ene af Melodys veninder fordi hun stort set ikke kunne engelsk. Men overordnet set var det faktisk en okay aften, vi er jo også ved at være vant til at det godt kan være lidt akavet at være sammen med kinesere, så det gør ikke så meget længere.

På KTV med kineserne

Og apropros venner så skal jeg jo til bryllup hos en af mine lærere på fredag, det glæder jeg mig helt vildt til at opleve, men det er også lidt nervepirrende, for jeg er den eneste vesterlændinge der skal med og jeg ved ikke hvordan det overhovedet foregår og hvad for noget tøj man skal have på, hvad man skal give osv.osv. Men har snakket med Kireny (fra skolen) om det og hun siger det er okay at være anderledes når jeg nu også er anderledes (ikke-kineser), så det er godt nok.

Og Rain, vores veninde, vi bruger en del tid sammen med er også ved at planlægge sit bryllup og vi har lige  fået at vide at det bliver den 1. januar! Det er en ret komisk dato (i hvert fald ikke særligt dansk at holde det der) og desværre er det på det tidspunkt hvor Esben og Mads’ gæster (to venner og Mads’ kæreste) skal hjem så ved ikke lige hvad de gør. Men Sarah og jeg skal helt sikkert afsted og så kan jeg jo bruge al min ekspert viden fra min lærers bryllup, hehe.

Nå, men så tilbage til den her weekend, der dog ikke var den mest aktive.

Lørdag tog Mads, Sarah og jeg ud og kiggede på julegave til Esben og Sarah og jeg fik også shoppet lidt selv.

Og om aftenen tog Mads, Esben, Lolo og jeg ind til Chengdu for at møde en af James’ venner (en kineser vi kender, der har en KTV) og tage i byen i Chengdu. Det blev dog en ret mærkelig aften fordi vi først startede med at skulle på restaurant og så skulle Lolo lige købe en telefon og vi var først tilbage i James’ vens (Tony) lejlighed kl. 21.30 og der var overhovedet ikke feststemning bl.a. fordi vi slet ikke havde noget ordentligt musik. Men kl. 23 drog vi så mod Chengdu’s clubs og fik en helt fin aften. Vi fik bl.a. taget billede med en ægte abe vi lige pludseligt mødte på gaden (ja, det var selvfølgelig et trick og vi endte med at betale penge for at få taget billedet, men vi havde altså også en ÆGTE abe siddende på skulderen).

Mig med en ægte abe på skulderen

I løbet af natten blev Mads og jeg sultne og tog på restaurant og spiste ris og tofu (meget kinesisk) :)

Klokken 4.30 ca. ville Mads og jeg så hjem mod Wenjiang, men det blev en forfærdelig hjemtur. Vi aftalte med chaufføren at han skulle køre os hjem til Wenjiang for 100 yuan og det hele virkede fint. Men desværre faldt Mads og jeg begge i søvn i bilen og lige pludseligt vågnede vi og var et sted vi overhovedet ikke kendte. Chaufføren vidste heller ikke hvor vi var og ringede til nogen for at høre om det (tror vi) og vi endte også med at ringe til James som skulle forklare vejen og det endte med at tage os næsten 2 timer at komme i nærheden af Wenjiang. Her ville chaufføren så have sine 100 yuan selvom vi ikke engang var kommet helt hjem, men det endte med at vi betalte ham 73 yuan og en anden taxachauffør 20 yuan for at køre os helt hjem og hvor var det skønt endeligt at være hjemme!

Fra den forfærdelige taxatur. Her sidder chaufføren og taler i telefon med en ven for at finde ud af hvor Wenjiang er :S

Efter byturen lørdag endte søndag med at blive en rigtig afslappende dag. Jeg sov til kl. 13.30 (har ikke sovet så længe flere år tror jeg) og snakkede med både Kathe og mor om aftenen, så den dag gik hurtigt.

Men hov, har helt glemt en lille historie fra weekenden. Efter Sarah og min KTV-tur fredag gik vi i seng ved 24-tiden, men kl. ca. 3.30 blev jeg så vækket af min mobil. Esben havde nemlig været på bar med Lolo og James og nogle andre, men kunne ikke komme ind i vores lejlighed. Om aftenen låser de nemlig en dør ind til lejlighedskomplekset så man bliver nødt til at vække værtsfamilien for at komme ind (totalt ulogisk vi ikke kan få en nøgle eller et eller andet) men det er ikke altid helt nemt at vække dem. Så Esben kunne altså ikke få dem vækket så jeg blev nødt til at hoppe ud af min seng, få tøj på, gå 5 etager ned for at vække en gammel mand og få Esben op i seng, det var ret mærkeligt lige pludseligt at skulle være lysvågen på det tidspunkt.

Faktisk er det lidt et problem det med at de låser døren om natten, for det er sådan en slags hængelås de bruger og derfor har vi ingen mulighed for at åbne den hverken indefra eller udefra, så vi er faktisk låst inde om natten. Så tit når jeg skal op at løbe ved 6.30-tiden bliver jeg nødt til at vække dem og føler mig ret dum når jeg står der og råber ”Hello, hello!” Og når jeg så kommer hjem fra løbetur er der nogle gange låst igen og så skal jeg stå og råbe og larme for at komme ind igen. Det virker så latterligt fordi det jo både er irriterende for os og for dem, men det er ret typisk kinesisk at gøre noget der ikke er særligt logisk for mig, men åbenbart meget logisk for dem…

Og nu hvor jeg skriver om ting der ikke er logiske så vil jeg lige nævne et par ting kinesere tror på, der overhovedet ikke er logiske:

 • Kinesere mener det er godt at sove så hårdt så muligt og derfor sover vi også på en slags træmadrasser, der ikke ligefrem er komfortable
 • Kinesere mener det er usundt at drikke noget der er meget koldt (altså fx en køleskabskold sodavand)
 • Kinesere mener det ikke er godt at have forskel på udendørs- og indendørstemperaturen så derfor vil de gerne have åbne vinduer selvom det er iskoldt udenfor. Fx var Esben syg en dag og derfor var hans lærere så søde at åbne alle vinduer og slukke for airconditionen- meget logisk :)
 • Kinesere mener ikke det er sundt at drikke te mens man spiser
 • Kinesere tror ordet “so-so” er et rigtig engelsk ord og bruger det om når man bare har det OK, altså hverken er glad eller sur i engelsk undervisningen
 • Kinesere mener det er usundt at drikke for meget vand

Det var lige det jeg kunne komme på, jeg har hørt, det er selvfølgelig en generalisering at alle kinesere synes sådan, men det er bare nogle mærkelige ting vi har fået at vide igennem tiden, som jeg synes er værd at huske og grine lidt af ;)

Og noget andet, der er værd at grine af, er den måde navnene i min klasse nogle gange bliver udtalt. Nogle navne staves nemlig på den rigtige måde, men både lærerne og eleverne udtaler dem tit på en anden måde…

 • Bob bliver til Bobo
 • Vicky bliver til Wicky
 • Jack bliver til Jacob
 • Harry bliver til Har-ry (hvor a’et udtales som i “ar”)
 • og den bedste: Rain (navnet på en dreng (!)) bliver til Rainman :D

Min skønne klasse, med de lidt sjove navne-udtalelser

Men det var vist alt for denne gang, glæder mig til at finde ud af hvordan et kinesisk bryllup foregår og alt det andet der sker snart (fx også gæster (20. december-1. jaunar), jul og en vis persons 20 års fødselsdag 2. juledag ;) )

Og endnu et billede fra en børnefødselsdag. Her Sun fra Baby Class der bliver 3 år

Add comments: